Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου για απορρίμματα: Μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο

Διαχείριση απορριμμάτων
02 Φεβρουαρίου 2018 / 18:16
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Βασική προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε, είναι η πολιτική βούληση. Η άρνηση της κυβέρνησης είναι νομικά μαχητή»

λέει στην "Ενημέρωση" η Μερόπη Υδραίου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κερκυραίων Δήμος. «Σύμφωνα με τον υπολογισμό που έχουμε κάνει, το κόστος της διαχείρισης σε Τεμπλόνι - Λευκίμμη σε σύγκριση με το κόστος μεταφοράς εκτός Κέρκυρας δεν έχει μεγάλη διαφορά. Ενδιαφέρον θα ήταν να έχουμε μια συγκριτική οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει».
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από την «κρίση των σκουπιδιών» του 2016, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το επανέφερε, μαζί με την πρόταση για μεταφορά των δεμάτων εκτός νομού.

Την Παρασκευή η παράταξη ζήτησε συνάντηση στο Δημαρχείο. Στην συνέντευξη τύπου λίγη ώρα μέτα, η Μερόπη Υδραίου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε σύσκεψη από τον αναπληρωτή του Δημάρχου κ.Παντελιό και τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΖΑ και Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Ασπιώτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10:30 με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Μαρούφωφ. Στη σύσκεψη αυτή τους παραθέσαμε και τους παραδώσαμε συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία, τα οποία συλλέξαμε από διερευνηση από πλευράς μας της δυνατότητας μεταφοράς και του κόστους που αυτό συνεπάγεται καθώς και το νομικό πλαίσιο, αλλά και τις πολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό μπορεί να γίνει ευφικτό κατά την άποψή μας.Πιστεύουμε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απειλεί την υγεία όλων μας και την ευημερία του τόπου μας δεν πρέπει να κριθεί μόνο με τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά πρωτίστως με κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά.  

Όταν λοιπόν, σήμερα από τη μια πλευρά δια στόματος Δημάρχου δηλώνεται ότι η Λευκίμμη δεν ανοίγει με βία, κάτι για το οποίο συμφωνούμε,ο Περιφερειάρχης δηλώνει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν αδειοδοτεί το ΧΥΤΥ Λευκίμμης και από την άλλη πλευρά το Τεμπλόνι δεν χωράει τίποτα άλλο, η ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας, φαντάζει μονόδρομος! Εξάλλου, δεν ακούσαμε κανέναν άλλον στο δημοτικό συμβούλιο να διαφωνεί ή να προτείνει κάτι άλλο.Αν είχαν άλλη ή καλύτερη πρόταση ας την έκαναν!
»

Ως προς το ζήτημα της έκτακης αναγκης η κα Υδραίου επισήμανε:«Δεν έχουμε καμία εμμονή ή μανία, αλλά με τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν παραδοχή των αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε αυτό το πλαίσιο, αφού μόνον έτσι, όπως υπαγορευει η σχετική νομοθεσία, θα εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα επιστρατευθεί η κρατική μηχανή και θα διατεθούν κονδύλια ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.Επίσης, μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα «αναγκαστεί» υποδοχέας εκτός Κέρκυρας να δεχτεί τα απορριμματα μας για προσωρινό χρονικό διάστημα».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.