Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα αύξηση στα τέλη επιβατών στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας

Αεροδρόμιο Κέρκυρας
09 Απριλίου 2024 / 10:52
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Από 16 ευρώ που είχαν αυξηθεί πέρσι, ανέβηκαν στα 18,5 ευρώ φέτος. Μείωση στα τέλη προσγείωσης μεγάλων αεροσκαφών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακριβότερα κατά 2,5 ευρώ έχουν γίνει εδώ και λίγες ημέρες τα τέλη επιβατών στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Η νέα αύξηση στην οποία προχώρησε η Fraport Greece, τέθηκε σε ισχύ από την Δευτέρα 1η Απριλίου, διαμορφώνοντας τα τέλη επιβατών στα 18,5 ευρώ από 16 ευρώ που ήταν πέρσι.

Οι ανατιμήσεις προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη το 2015, μεταξύ της διαχειρίστριας εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένης και της Κέρκυρας. Η διαμόρφωσή τους γίνεται με την έγκριση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), του κρατικού δηλαδή, εποπτικού φορέα των αεροδρομίων.

Τρίτη φορά

Είναι η τρίτη φορά που τα συγκεκριμένα τέλη αναπροσαρμόζονται από την διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου. Ειδικότερα, το τέλος αυτό είχε διαμορφωθεί το 2020 στα 15 ευρώ από 12 ευρώ που ήταν, πριν αναλάβει η Fraport και με τη διαφορά ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν και όλοι οι άλλοι φόροι (π.χ. τέλη ασφαλείας, υποδομών, ΑμεΑ), οι οποίοι τώρα επιβάλλονται ξεχωριστά.

Μετά από τρία χρόνια ωστόσο που παρέμεναν σταθερά στα 15 ευρώ, τα τέλη χρήσης ανά επιβάτη πήραν αύξηση 1 ευρώ, την 1η Απριλίου του 2023, διαμορφώνοντας το αντίτιμο στα 16 ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή αφορά όλους τους επιβάτες του «Ι. Καποδίστριας» είτε μετακινούνται προς κάποιο προορισμό του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.

Εξαιρούνται του τέλους αυτού τα νήπια 0 – 2 ετών, το πλήρωμα των αεροσκαφών και οι διαμετακομίσεις. Οι ανατιμήσεις ισχύουν μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή που θα προβεί η Fraport, ως διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ισχύει μέχρι το 2057 με τη δυνατότητα 10 επιπλέον ετών.

Μείωση στα τέλη προσγείωσης μεγάλων αεροσκαφών

Παράλληλα, από την 1η Απριλίου ισχύουν νέες μειωμένες τιμές στα τέλη προσγείωσης των μεγάλων αεροσκαφών, άνω των 10 τόνων. Η χρέωση ανά τόνο έχει πέσει στα 5 ευρώ, από 8,70 ευρώ που αυξήθηκε πέρσι την ίδια εποχή, καθώς μέχρι τότε η χρέωση αυτή ήταν στα 6,26 ευρώ/τόνο. Η απόφαση πάντως για το αν τα κόστη αυτά μετακυλύονται στους επιβάτες εξαρτάται από την πολιτική που ακολουθεί η κάθε αεροπορική εταιρεία.

Τέλος σε ό, τι αφορά τα τέλη ασφαλείας, διατηρούνται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 2,60 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη αυτά μειώθηκαν κατά 0,40 ευρώ την 1η Μαΐου του 2023 από 3 ευρώ που είχαν καθοριστεί την 1η Νοεμβρίου του 2021. Ωστόσο παλιότερα δεν ξεπερνούσαν το 1,5 ευρώ. Τα έσοδα αυτά αξιοποιούνται για τις ανάγκες εξοπλισμού και security.
 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.