Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα για τον Τύπο και την τεχνολογία

EDITORIAL
15 Δεκεμβρίου 2023 / 13:53
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Μοιάζει σα νάναι θέμα, που αφορά μόνον σε ειδικούς, άντε τουλάχιστον στενά επαγγελματικό, αλλά δεν είναι! Η αναφορά γίνεται στον δημόσιο λόγο και ως επικοινωνία και ως ενημέρωση. Και υπ΄ αυτήν την έννοια απευθύνεται σε όλους.

Και περισσότερο σε όσους αναγνωρίζουν στον ελληνικό λόγο, ιδιότητες κιβωτού κλασικών αξιών, όπως ο Ρήγας αναγνώριζε. Και γι' αυτό απέδιδε στον ελληνικό λόγο την συνεκτική ουσία κατά του Σουλτάνου στο θούριο κάλεσμα των Βούλγαρων και Αρβανιτών και Αρμένιων και Ρωμιών, αραπάδων και άσπρων!
Στο μεταξύ, η όποια θεσμική πρόοδος εντός των συνόρων είναι το πολύ συμπληρωματική άλλων ενεργειών και δράσεων στο διεθνές πεδίο της πληροφορίας, όπου η εφιαλτική συγκέντρωση ισχύος των πλατφορμών. Η υπεράσπιση της εργασίας, της διαφορετικότητας και της αυθεντικότητας στην παραγωγή επώνυμου, πρωτότυπου περιεχομένου, υπερβαίνει τις ταξικές επιδιώξεις. Πιο σωστά, καθιστά την υπέρβασή τους προϋπόθεση δημοκρατικής επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Για διακριτούς λόγους η μικρή ιδιοκτησία και η αγορά πλήττονται από την υπερσυσσώρευση πληροφοριών, πόρων, ισχύος και εξουσίας, π.χ. στο περιβάλλον του αποκαλούμενου και web2. Kάθε υπερσυσσώρευση σε λίγα χέρια αποσύρει στοιχεία από την αγορά, την αφυδατώνει, παρασύροντας στη δυστοπία, τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία. Προβληματική εξέλιξη των πραγμάτων ακόμα και για τα αστικοδημοκρατικά ήθη και πρότυπα.
Όμως καλόν είναι αυτές, και άλλες τέτοιες θεωρητικού χαρακτήρα ανησυχίες, να μην βάλουν σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης του περιφερειακού, εν προκειμένω ελληνικού, Τύπου. Θεμελιώδη προϋπόθεση κατά της εσωτερικής ανισομετρίας που επιτείνεται από την υδροκέφαλη συγκρότηση του ελληνικού σχηματισμού.
Να νομοθετήσει ένα ευρύ πρόγραμμα φιλαναγνωσίας προς όλους τους δημόσιους Φορείς, και της Εκπαίδευσης έως το επίπεδο των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Σε συνεργασία με τα εξειδικευμένα ελληνικά πανεπιστήμια να ψηφιοποιήσει και να αναδείξει τον πλούτο, που χειμάζεται στα αρχεία των περιφερειακών εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ. Να συνδράμει στην τουλάχιστον παρακολούθηση του ίχνους των νέων τεχνολογικών επινοήσεων και εφαρμογών ώστε να αποτραπεί η πολιτισμική περιθωριοποίηση. Να συγκατανεύσει στο κάλεσμα του Ρήγα, όχι ως ύστερη επίδειξη εθνικιστικής αλαζονείας αλλά ως εκδήλωση παρουσίας και συμμετοχής στην ιστορικά τυρβώδη διεκδίκηση του εξανθρωπισμού της προσδοκίας. Ενδιαφέρον δεν έχει;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.