Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

(Δημόσια) έργα και ημέραι

EDITORIAL
14 Μαρτίου 2024 / 18:41
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Έχοντας «ξεφτιλίσει» την έννοια της «γέφυρας» στα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα έργα περνούν από τη μια προγραμματική περίοδο στην άλλη χωρίς να τελειώνουν ποτέ!

H αναζήτηση της κακοδαιμονίας των δημοσίων έργων στο νησί είναι κάτι το επείγον για την οικονομία και την καθημερινότητα ντόπιων και επισκεπτών. Έχοντας «ξεφτιλίσει» την έννοια της «γέφυρας» στα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα έργα περνούν από τη μια προγραμματική περίοδο στην άλλη χωρίς να τελειώνουν ποτέ, ξεπερνώντας τους αρχικούς τους προϋπολογισμούς. Κι όταν κάποτε τελειώσουν είναι πανάκριβα και κακότεχνα!

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των Αρχών, αρμόδιοι και συνεπικουρούντες αναρμόδιοι (όπως π.χ. οι βουλευτές) φιγουράρουν σε διαπιστωτικές συσκέψεις άνευ περιεχομένου. Εφόσον μάλιστα είσαι φρεσκοεκλεγμένος (ασχέτως της προηγούμενης μακράς θητείας σου στην τοπική Διοίκηση) μπορεί και να καμώνεσαι πως τώρα που ξανάρθες στα πράματα, όλα θα πάνε καλύτερα.

Στην περίπτωση του Αχιλλείου, η λύση της σύμβασης με τον εργολάβο δεν φαίνεται να τον επιβαρύνει, πράμα που σημαίνει ότι κάποια συναίνεση υπάρχει, αν και δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο στη διαδικασία. Στο δια ταύτα, επιβάλλεται η προκήρυξη της αναμόρφωσης της μελέτης (σ.σ. τα κενά της οποίας, ο θρύλος λέει, πως είχε επισημάνει ο εργολάβος που (σ.σ. κι αυτό επικαλέστηκε) έφυγε) ενώ η επανένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αυτήν τη φορά θα απαιτήσει ιδία, εθνική συμμετοχή ως ποσοστό επί του συνολικής δαπάνης. Αν σε μια υπόθεση εργασίας, εξαιρέσουμε την χρονική καθυστέρηση, ποιός θα πληρώσει το επιπλέον μάρμαρο; Ποιός υπηρεσιακός παράγοντας θα αναλάβει την ευθύνη για τις αστοχίες; Ποιός πολιτικός θα απολογηθεί για τις διθυραμβικές μπαρούφες, που κατά καιρούς ξεστόμισε;

Στην περίπτωση της παράκαμψης του Βρυώνη, η κακοποίηση της εθνικής οδού δεν έγινε από μόνη της, στο έργο που φιγουράρει ώριμο προς δημοπράτηση από τα τέλη της προ-προηγούμενης δεκαετίας. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα και στην συνέχεια διαπιστώθηκε πως δεν είχαμε τη γη, απ' όπου θα πέρναγε ο δρόμος! Κι όταν εξασφαλίστηκε η γη, διαπιστώσαμε προβλήματα στη μελέτη, που πρέπει να αναμορφωθεί. Ίσως και η χάραξη του σωτηρίου εθνικού αυτού δρόμου να πρέπει σημειακά να ξαναγίνει εφόσον στο μεταξύ ξεφύτρωσαν κτίσματα, εκεί που δεν τα περιμένεις. Με λίγα λόγια, έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι να δημοπρατηθεί ο δρόμος, που ωρίμασε επί Πουλημένου, Τρεπεκλή, Βόσδου, Σπύρου, Κράτσας, Γαλιατσάτου και πάλι Τρεπεκλή και Πουλημένου. Νέοι είμαστε, θα δουλέψουμε! Υγεία να υπάρχει...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.