Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στέφανος Πουλημένος: «Ο Δήμος είναι ώρα να γυρίσει σελίδα» (video)

Στέφανος Πουλημένος
10 Ιουλίου 2023 / 14:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρουσίασε τον συνδυασμό του το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι στόχοι του για τον Δήμο Κ. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην νομαρχίας έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υποψήφιο Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο η παρουσίαση του συνδυασμού της δημοτικής του παράταξης «ΕΞΑΡΧΗΣ – Δύναμη Ευθύνης και Δημιουργίας», με τον οποίο θα συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Πουλημένος τόσο κατά την είσοδό του στο χώρο όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έγινε αποδέκτης θερμού χειροκροτήματος από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, ο οποίος απαρτίζεται από νέα αλλά και παλιά πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση.

Τόνισε ότι το όραμα του συνδυασμού, αφορά σε έναν δήμο, υγιή στα οικονομικά του και τη λειτουργία του, ισχυρό, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό, σύγχρονο και φιλόξενο, που θα κάνει τους κατοίκους του περήφανους. Χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα σταθμό, στην πορεία της παράταξης προς τις δημοτικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι η λαϊκή απαίτηση για μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διοίκησης του δήμου Κ. Κέρκυρας παίρνει «σάρκα και οστά».

Όπως είπε, η κίνηση για τη συγκρότηση συνδυασμού βασίστηκε στην κοινή αγωνία για την πορεία των δημοτικών πραγμάτων και της απόφασης να τον υπηρετήσουν, με γνώση, τόλμη, όραμα και αγάπη για τον τόπο.

Ο συνδυασμός αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από τις οχτώ δημοτικές ενότητες του Δήμου.

 

Οριστικές λύσεις στα προβλήματα

Όπως τόνισε ο κ. Πουλημένος, η παράταξη είναι αποφασισμένη να δώσει οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως, η διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της διαλογής στην πηγή και την προώθηση της ανακύκλωσης που βρίσκεται μόλις στο 5% με την Κέρκυρα να κατατάσσεται ουραγός στον τομέα αυτό. «Όταν ο στόχος που καταγράφηκε το 2019 ήταν για φέτος, τελευταίο χρόνο της δημοτικής αρχής, να έχουμε πιάσει το 50%. Αυτό δεν είναι μια συνηθισμένη στατιστική απόκλιση. Είναι μια χαώδη απόσταση από το στόχο, γεγονός που αναμφίβολα συνιστά παταγώδη αποτυχία. Είναι μέγεθος που συνεπάγεται κόστος πολλών εκατομμυρίων για το δημοτικό π/υ σε βάρος της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα των δημοτών. Το τι κάνουμε στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων επηρεάζει άμεσα όλους τους τομείς της ζωής μας», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον στους στόχους συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών με προώθηση συνδετήριων και παρακαμπτήριων δημοτικών δρόμων και τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, η εξυγίανση της ΔΕΥΑΚ με την διαμόρφωση συνθηκών ομαλής υδροδότησης σε όλη την επικράτεια του δήμου, όπως και επέκταση των συστημάτων και δικτύων αποχέτευσης.

«Θα δουλέψουμε με αφοσίωση για να αποκτήσει επιτέλους η Κέρκυρα τις υποδομές πολιτισμού που αξίζει και δικαιούται. Προς το σκοπό αυτό συγκροτούμε Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων του νησιού που θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα την πρόοδο των προσπαθειών και θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά της. Δεν θα μείνει η τοπική κοινωνία στο σκοτάδι της άγνοιας για τις τυχόν εμπλοκές στην πορεία υλοποίησης των στόχων μας», δήλωσε ο κ. Πουλημένος.

Πρόσθεσε ότι το  ίδιο μοντέλο δράσης θα ακολουθηθεί για την προώθηση των κτιριακών υποδομών της εκπαίδευσης που έχουν μείνει δραματικά πίσω.

Οι στόχοι

Στους στόχους συμπεριλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν απαξιωθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά από την εγκατάλειψη, η κοινωνική πολιτική με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους μεμονωμένους πολίτες  που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, η καλύτερη αντιμετώπιση των αδέσποτων φίλων, η τήρηση των κανόνων των ζώων εργασίας , η αναβάθμιση και προστασία του δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις, η έμφαση στην παλιά πόλη ως μνημείο UNESCO, η αποτελεσματική φροντίδα των χωριών και των κοινοτήτων, η απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση των παραλιών, η συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θέτει όρους και όρια με αυστηρές προϋποθέσεις κυρίως σε περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ο κ. Πουλημένος τόνισε την αναγκαιότητα α)ενός διαρκούς δίαυλου επικοινωνίας και συνεργασίας  με τα πολιτιστικά ιδρύματα και τους φορείς του τόπου για να διασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι ανάπτυξης της πολιτιστικής δραστηριότητας, β) σύμπραξης με τα αθλητικά σωματεία για τη διαμόρφωση ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος για την άθληση των νέων και του ευρύτερου πληθυσμού, γ) διαρκής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, και δ) ενδυνάμωσης συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο .

«Για να επιτύχουμε πολλούς από τους στόχους αυτούς είναι απολύτως αναγκαία η λειτουργία μιας δομής έξω ή μέσα από το δήμο που θα παρακολουθεί, προετοιμάζει και αξιοποιεί τους πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων. Πόροι που σήμερα στους πιο κρίσιμους τομείς, εκπαίδευση, κτίρια αθλητισμού, συγκοινωνιακά, αστικές αναπλάσεις παραμένουν αναξιοποίητα περιμένοντας για χρόνια τις ώριμες προτάσεις του δήμου μας που δεν έρχονται πόροι εκατομμυρίων ευρώ χάνονται», διευκρίνισε.

Επισήμανε την ανάγκη πολιτικής βούλησης και της επιχειρησιακής επάρκειας που θα κάνει τη διαφορά, τονίζοντας με νόημα ότι είναι  τραγικό για το δήμο μας να μην έχει να παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά βήματα προόδου, με καταγεγραμμένα και πιστοποιημένα αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Ο κ. Πουλημένος έκανε ειδική αναφορά στη συγκρότηση μηχανισμών ελέγχου, είτε από προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου, είτε με την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κλείνοντας τόνισε ότι ο δήμος είναι ώρα να γυρίσει σελίδα, με την επισήμανση ότι τα χρόνια προβλήματα του τόπου είναι αυτά που είναι οι μεγάλοι τους αντίπαλοι και όχι οι κατά καιρούς διαχειριστές τους.
 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.