Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ. Υδραίου: «Δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση στη νέα δημοτική αρχή να ενημερωθεί για όλα» (video)

Μερόπη Υδραίου
19 Οκτωβρίου 2023 / 15:39

«Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε τον νέο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, γιατί ο Δήμος μας έχει και πρέπει να έχει συνέχεια»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Είμαι στη διάθεσή του νέου Δημάρχου για να τον ενημερώσω για όλα. Με υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε εκείνον και τους συνεργάτες του, να τους κάνουμε κοινωνούς όλων των ζητημάτων του Δήμου μας που είναι σε εξέλιξη, γιατί ο Δήμος μας έχει και πρέπει να έχει συνέχεια. Μέχρι σήμερα δεν μου έχει υποβληθεί όμως τέτοιο αίτημα. Οι Αντιδήμαρχοι είναι και αυτοί στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής, προκειμένου να παράσχουν ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο» τόνισε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Η κυρία Υδραίου αναφέρθηκε σε έργα εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τονίζοντας ότι  έργα αυτά δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο, δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Τόνισε ότι ο Δήμος έχει ήδη 40 νέα οχήματα στην υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας, έχουν έρθει χιλιάδες νέοι κάδοι για καθαριότητα και ανακύκλωση, νέος εξοπλισμός που δεν διέθετε ποτέ πριν ο Δήμος.

«Τα έργα δεν έχουν ιδιοκτήτες, ανήκουν στους πολίτες, στην κοινωνία. Υπάρχει η ανάγκη ενημέρωσης της νέας δημοτικής αρχής για έργα που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου.’’ ανέφερε η Δήμαρχος.

Επισήμανε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πολύ σημαντικά έργα στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ καθώς και η διαδικασία του διαχωρισμού της που επιβάλλει μεθοδικότητα, προσεκτική δουλειά και γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να μη χαθούν τα εξασφαλισμένα έργα που είναι σε εξέλιξη , όπως οι δυο βιολογικοί Κυνοπιαστών και Αγ. Μάρκου, το έργο της αφαλάτωσης που θα δώσει πόσιμο νερό στην πόλη και συνοδά έργα του τεράστιου έργου της ύδρευσης(φραγμάτων).

Τόνισε επίσης ότι  είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης έργα ύδρευσης από το ΕΣΠΑ και Α. Τρίτση για αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης σε διαφορές περιοχές του Δήμου που πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα γιατί τα έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Αναφερόμενη στο θέμα των απορριμμάτων, η κ. Υδραίου είπε ότι η σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στον αρμόδιο Υπουργό έγκρισης της μεταφοράς για ένα ακόμα χρόνο.

«Δεν  θα πέρναγε ποτέ από το μυαλό μου να υπάρξει οποιοδήποτε κενό σε αυτό το ζήτημα και να ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη στην Κέρκυρα» τόνισε η Δήμαρχος.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι δεν θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αποκομιδή τον οποίο ήδη έχουν προσβάλλει με προσφυγή, μέλη της νέας δημοτικής αρχής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τον επιθυμούν.

‘’Θα ήταν αντιδεοντολογικό και καταχρηστικό να δεσμεύσω τη νέα δημοτική αρχή με ένα νέο διαγωνισμό που δεν τον επιθυμεί. Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να προχωρήσει  στις δικές της επιλογές.’’ επισήμανε η κ. Υδραίου.

Τόνισε ότι ο στόχος της ομαλής μετάβασης είναι ευθύνη όλων ενώ ρεβανσιστικές πρακτικές, απειλές εναντίον στελεχών του Δήμου και υπαλλήλων δε συνάδουν με το στόχο της ομαλής μετάβασης.

«Έχοντας δεχτεί τόνους λάσπης, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, ως άνθρωπος, ως γυναίκα, ως γυναίκα Δήμαρχος, έχω επιλέξει να κοιτάζω μπροστά. Με πίστη και αισιοδοξία γιατί αγαπώ τον τόπο μου.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου έδωσε αυτό το μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μου. Ευχαριστώ τους υποψηφίους, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου.

Θα είμαστε παρόντες και την επόμενη μέρα.

Είμαστε μια μεγάλη και δυνατή παράταξη, εκλέξαμε 11 δημοτικούς συμβούλους και έχουμε την Προεδρία και πλειοψηφία σε 23 τοπικές κοινότητες, δηλαδή στις μισές κοινότητες του Δήμου μας.

Δεν είμαστε παράταξη μιας χρήσης, ούτε παράταξη που σηκώνει σημαία ευκαιρίας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που συμμετέχουμε αυξάνουμε τα ποσοστά μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι βούληση των συμπολιτών μας να είμαστε παρόντες.’’ τόνισε η Μερόπη Υδραίου.

Ολόκληρη η δήλωση της Μερόπης Υδραίου

«Διανύουμε τους τελευταίους μήνες της θητείας μας, είμαστε δημοτική αρχή μέχρι την 31-12-2023. Η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει από 01-01-2024. Έως τότε θα ασκήσουμε τα καθήκοντα μας, όπως κάναμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, στο ακέραιο, με υπευθυνότητα, συνέπεια και σκληρή δουλειά μέχρι την τελευταία ημέρα.

Ολοκληρώθηκαν πολλά έργα στη θητεία μας και μέχρι το τέλος θα έχουμε τη χαρά να ολοκληρωθούν και άλλα, τα οποία θα γνωστοποιούμε στους συμπολίτες, διότι είναι οι καρποί των κόπων μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες covid, έκτακτων φαινομένων και έλλειψης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Το είπα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το επαναλαμβάνω, εμφατικά και σήμερα.

Είμαι στη διάθεσή του νέου Δημάρχου για να τον ενημερώσω για όλα. Με υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο.

Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε εκείνον και τους συνεργάτες του, να τους κάνουμε κοινωνούς όλων των ζητημάτων του Δήμου μας που είναι σε εξέλιξη, γιατί ο Δήμος μας έχει και πρέπει να έχει συνέχεια.

Μέχρι σήμερα δεν μου έχει υποβληθεί όμως τέτοιο αίτημα.

Οι Αντιδήμαρχοι είναι και αυτοί στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής, προκειμένου να παράσχουν ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο.

Ο Δήμος μας που βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο πρέπει να συνεχίσει  προχωρώντας μπροστά. Οι δημότες θέλουν να λειτουργεί απρόσκοπτα και να παρέχει υπηρεσίες.

Εμείς δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις, δώσαμε και την ψυχή μας για να εκπροσωπήσουμε επάξια την Κέρκυρα και να ανταποκριθούμε στην εντολή που πήραμε από την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε και μια καλή αντιπολίτευση.

Όχι κάνοντας αυτά που μας έκαναν οι άλλοι. Όχι με την αποχή από τα δημοτικά συμβούλια και με την στείρα άρνηση σε όλα. Όχι με τη δημιουργία τεχνητής έντασης και οξύτητας. Όχι με τον πόλεμο μίσους, λάσπης και συκοφαντίας.

Η αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε θα είναι δημιουργική, θα συνοδεύεται από προτάσεις πάντα, από τεκμηρίωση.

Και αυτό θέλουμε να καταστεί σαφές σε όλους. Το καθιστώ σαφές δημόσια σήμερα. Με τη δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μου στη νέα δημοτική αρχή να ενημερωθεί θεσμικά.

Για τα έργα που είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Τα έργα αυτά δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο, δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις. Είναι έργα συγκεκριμένα, με όνομα. Τα έργα δεν έχουν ιδιοκτήτες, ανήκουν στους πολίτες, στην κοινωνία.

Υπάρχει η ανάγκη ενημέρωσης της νέας δημοτικής αρχής για έργα που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου.

Όπως και για τις νέες υποδομές και τον εξοπλισμό. Ο Δήμος έχει ήδη 40 νέα οχήματα στην υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας, έχουν έρθει χιλιάδες νέοι κάδοι για καθαριότητα και ανακύκλωση, νέος εξοπλισμός που δεν διέθετε ποτέ πριν ο Δήμος. Και όλα αυτά επειδή ξέραμε και αλιεύσαμε χρήματα από προγράμματα, ξέραμε ποιες πόρτες να χτυπήσουμε και να κερδίσουμε, εκμεταλλευτήκαμε ό, τι υπήρχε διαθέσιμο για το καλό και το συμφέρον του Δήμου μας. Έτσι, αυξήσαμε κατά πολύ την κινητή περιουσία του Δήμου μας χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.

Υπάρχουν, επίσης, πολύ σημαντικά έργα στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ καθώς και η διαδικασία της διάσπασης της που επιβάλλει μεθοδικότητα, προσεχτική δουλειά και γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να μη χαθούν τα εξασφαλισμένα έργα που είναι σε εξέλιξη και οι εργαζόμενοι να διασφαλιστούν.  Έργα που απαιτούν την προσοχή όλων μας, είναι οι δυο βιολογικοί Κυνοπιαστών και Αγ. Μάρκου, το έργο της αφαλάτωσης που θα δώσει πόσιμο νερό στην πόλη και συνοδά έργα του τεράστιου έργου της ύδρευσης φραγμάτων). Επίσης, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης έργα ύδρευσης από το ΕΣΠΑ και Α.Τρίτση για αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης σε διαφορές περιοχές του Δήμου που πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα γιατί τα έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής για να υπάρχει ομαλή μετάβαση. 

Ιδιαίτερα για το ευαίσθητο θέμα των απορριμμάτων: Γνωρίζετε πώς ήταν η κατάσταση όταν αναλάβαμε. Με την αγωνία και την ανησυχία όλης της Κέρκυρας στο κόκκινο, έδωσα όλη την ενεργεία μου, τις γνώσεις μου, εξάντλησα όλη την πίεση, τη διεκδίκηση και κάθε επωφελή επαφή για να πετύχω αυτό που χαρακτήριζαν αδύνατο, τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού κόντρα στους νόμους και τους κανόνες, γιατί δεν υπήρχε και δεν άκουσα καμιά άλλη ρεαλιστική λύση. Και αυτό, με κόστος για άλλους τομείς του Δήμου αλλά με μηδενικό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί προτεραιότητα και ανάγκη για την υγεία μας, για την ευημερία μας  ήταν να ξεβρωμίσουμε, να φύγουν τα σκουπίδια έστω και υποχρεωτικά με μεγαλύτερο κόστος και το καταφέραμε. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό, δώσαμε λόγο τιμής στους πολίτες γι’ αυτό και τον κρατήσαμε! 

Η σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Έχω κάνει ήδη αίτημα και για το 2024 και θα ενεργήσω τα πάντα ώστε να πάρουμε από το Υπουργείο και τον αρμόδιο Υπουργό την έγκριση για ακόμα έναν χρόνο διότι δεν θα πέρναγε ποτέ από το μυαλό μου να υπάρξει οποιοδήποτε κενό σε αυτό το μείζον για την Κέρκυρα θέμα και να ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη!

Όσον αφορά την αποκομιδή, όμως, δεν θα συνεχίσω τον διαγωνισμό τον οποίο ήδη έχουν προσβάλλει με προσφυγή μέλη της νέας δημοτικής αρχής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τον επιθυμούν.

Θα ήταν αντιδεοντολογικό και καταχρηστικό να δεσμεύσω τη νέα δημοτική αρχή με ένα νέο διαγωνισμό που δεν τον επιθυμεί. Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να προχωρήσει από 01-01-2024 και πέρα, στις δικές της επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της ομαλής μετάβασης είναι ευθύνη όλων μας, αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας καθώς και να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα του ρόλου μας για την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου μας.

Ρεβανσιστικές πρακτικές, απειλές εναντίον στελεχών του Δήμου και υπαλλήλων δε συνάδουν με το στόχο της ομαλής μετάβασης και με το ύφος και το ήθος που πρέπει να χαρακτηρίζει τους εντολοδόχους του λαού. Είναι μακριά από τις αρχές του πολιτικού πολιτισμού και του δημοκρατικού πνεύματος.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου και ακόμα οι συμβασιούχοι που δεν έχουν μόνιμες θέσεις και ήρθαν όταν ήταν ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία και στήριξαν τον Δήμο στις δύσκολες κρίσεις που περάσαμε, ενώ για όλους τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία η οποία εγκρίθηκε από τους αρμοδίους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πραγματικά δεν περισσεύει κανείς!

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας αλλά και της πραγματικότητας. Πιστεύουμε ότι χωρίς συνθήκες συνεργασίας, δίκαιης κρίσης και καλής πίστης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρόοδο.

Έχοντας δεχθεί τόνους λάσπης, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, ως άνθρωπος, ως γυναίκα, ως γυναίκα Δήμαρχος, έχω επιλέξει να κοιτάζω μπροστά. Με πίστη και αισιοδοξία. Με ανήσυχο μυαλό και αγάπη στην καρδιά.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου έδωσε αυτό το μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μου (παρ’ όλη τη συμμαχία που πλέον αποκαλύφθηκε «όλοι εναντίον μίας») και τη μετατρέπω σε δύναμη για να αγωνιστώ ακόμα πιο σκληρά για την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της.

Γιατί αγαπώ τον τόπο μου. Αγαπώ τον άνθρωπο, τους ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα και προστασία, τους νέους που πρέπει να τους ακούσουμε, να τους καταλάβουμε, να τους δώσουμε ώθηση για τους στόχους τους, να γίνουμε σκαλοπάτι για τα όνειρα τους, γιατί αυτοί είναι η ελπίδα, είναι το μέλλον. Ο μεγαλύτερος πλούτος ενός τόπου είναι οι άνθρωποι του, αυτούς πρέπει να έχουμε στο κέντρο της προσοχής και των πολιτικών μας.

Για την Κέρκυρα, λοιπόν, και τους ανθρώπους της, θα είμαι παρούσα και την επόμενη μέρα. Θα είμαστε παρόντες και την επόμενη μέρα.

Είμαστε μια μεγάλη και δυνατή παράταξη, εκλέξαμε 11 δημοτικούς συμβούλους και έχουμε την Προεδρία και πλειοψηφία σε 23 τοπικές κοινότητες, δηλαδή στις μισές κοινότητες του Δήμου μας.  Αποδεικνύεται από τη βούληση των πολιτών ότι δεν είμαστε παράταξη μιας χρήσης, ούτε παράταξη που σηκώνει σημαία ευκαιρίας, αλλά μια μεγάλη και συμπαγής κοινωνική δύναμη, που έχουμε πλαστεί μέσα από δυσκολίες, κρίσεις, αγωνίες, κατακτήσεις, έργο, σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα από ανθρώπινες σχέσεις.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που συμμετέχουμε αυξάνουμε τα ποσοστά μας. Επιβεβαιώνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα.  Είμαστε εδώ. Με πίστη στο έργο που κάναμε αυτά τα μόλις 2,5 χρόνια που μας το επέτρεψαν οι συνθήκες.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά την καθεμιά και τον καθένα από τους αξιόλογους υποψηφίους μας που συμπορευτήκαμε, που με τίμησαν, που ήταν και είναι δίπλα μου σε αυτόν τον μαραθώνιο αγώνα για την Κέρκυρα που για εμάς δεν σταματάει ποτέ και πουθενά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που με πλαισίωναν και τράβηξαν πολλά μαζί με έμενα και κατέβαλαν πολύ κόπο όλη αυτήν την περίοδο. Καταρχήν, τους Αντιδημάρχους που ο καθένας από το πόστο του έδωσε με ζήλο,  σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια το καλύτερο που μπορούσε μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Τα κορίτσια του ιδιαιτέρου γραφείου μου και του γραφείου δημοσίων σχέσεων με σταθερές αξίες την Όλγα, τη Δανάη και την Κατερίνα, τους επιστημονικούς συμβούλους μου, τον Γ.Γ., ακούραστο, επιμελή και πάντα διαβασμένο Γιώργο Πουλή που είχαμε άψογη συνεργασία, τον Ανδρέα Ανδριώτη που τράβηξε κουπί δίπλα μου, τον Νίκο Βάρθη, τον Σάκη, τον Μίμη, τον Θωμά, τους εθελοντές που βοήθησαν στην προεκλογική πιεστική διαδικασία και όλους αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκα.

 

Δεν φτάνει το ευχαριστώ στην οικογένεια μου, χωρίς τη στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια δεν θα μπορούσα να φτάσω μέχρι εδώ, τον πατέρα, τη μητέρα, τα αδέλφια μου, τον συνοδοιπόρο μου στη ζωή, την κόρη μου – το φως μου. Τους ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη για όλες τις φορές που το καθήκον μου για την Κέρκυρα με έκανε να υπολείπομαι απέναντι τους. Η αγάπη όμως και η αλήθεια καλύπτει όλα τα κενά και αναδεικνύει το βάθος και την ουσία των σχέσεων. Είμαι σίγουρη ότι είναι περήφανοι για εμένα όπως εγώ γι αυτούς.

Νιώθω ευλογημένη και ευτυχισμένη που αξιώθηκα να υπηρετήσω το θώκο της Δημάρχου των Κερκυραίων, να εκπροσωπώ έναν τόπο με μοναδική ιστορία και πολιτισμικό πλούτο. Πιστεύω ότι το έπραξα με αξιοπρέπεια, με τιμή και με την κουλτούρα και το εξωστρεφές πνεύμα  που αξίζει στην Κέρκυρα. Μια Κέρκυρα που πρέπει να λάμπει και να ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους και όλα αυτά τα εφόδια που μας έχουν κάνει σοφότερους, ώριμους και πιο δυνατούς για την Κέρκυρα.

Με την ευχή ο Άγιος να μας προστατεύει και να μας επαναφέρει όταν χρειάζεται. Με την ευχή ο Δήμος μας να πηγαίνει όλο και πιο μπροστά με τη βοήθεια όλων μας. Με βεβαιότητα και αισιοδοξία για την παρουσία μας.  Με λόγο τιμής ότι θα είμαστε πάντα παρόντες, μαχόμενοι για το κοινό καλό. Με πίστη στον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Με αγάπη για την Κέρκυρα και ψυχή βαθιά.