Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μερόπη Υδραίου: «Το παραμύθι της κ. Τσιμπούλη, δεν έχει δράκο»

Μερόπη Υδραίου
02 Nov 2023 / 15:43

Αντικείμενο διαμάχης παραμένει το ζήτημα της εργολαβίας αποκομιδής των 6 εκατ. μολονότι η απερχόμενη Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου έχει δηλώσει δημοσίως ότι σταματά τη διαδικασία προκειμένου να μην δεσμεύσει την επόμενη δημοτική αρχή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντικείμενο διαμάχης παραμένει το φλέγον ζήτημα της εργολαβίας  αποκομιδής των 6 εκατ. μολονότι η απερχόμενη Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου έχει δηλώσει δημοσίως ότι σταματά τη διαδικασία προκειμένου να μην δεσμεύσει την επόμενη δημοτική αρχή. Η Φανή Τσιμπούλη, δημοτική σύμβουλος της παράταξης του εκλεγμένου Δημάρχου Στέφανου Πουλημένου έχει διατυπώσει αμφιβολίες για την νομική έκβαση της υπόθεσης.

«Το παραμύθι της κ. Τσιμπούλη, δεν έχει δράκο» απαντά η Μερόπη Υδραίου:¨«Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να δεσμεύσει την εκλεγείσα δημοτική αρχή με νέα σύμβαση αποκομιδής σκουπιδιών, γιατί θα ήταν πολιτικά αντιδεοντολογικό. Μια σύμβαση που η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε δρομολογήσει από το 2022 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.  

Γιατί έκρινε ως σημαντικό το να μαζεύονται τα σκουπίδια στο Δήμο μας. Η Μ. Υδραίου είπε επίσης, ότι από την 1 Ιανουαρίου οι επιλογές για το ζήτημα ανήκουν στη νέα δημοτική αρχή.

Η κ. Φανή Τσιμπούλη όμως, με την κατ’ αυτήν δεινότητα του δικηγορικού λόγου που τη χαρακτηρίζει, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Με περίσσιο θράσος κουνάει και το δάχτυλο εκεί που η ίδια επί 4 χρόνια δεν ψήφισε σχεδόν καμία πρότασή για την διαχείριση των σκουπιδιών μας (νέοι κάδοι, leasing, προμήθεια απορριμματοφόρων κ.α). Ούτε και κατέθεσε κάποια πρόταση. Πλέον, είτε το επιθυμεί είτε όχι, οι αποφάσεις για την αποκομιδή των σκουπιδιών από την 1η του Ιανουαρίου θα βαρύνουν αποκλειστικά τη νέα δημοτική αρχή στην οποία συμμετέχει. Και αυτήν θα βαρύνουν και τα αποτελέσματα του σχεδιασμού της.

Καλό λοιπόν το παραμύθι της κας Τσιμπούλη, αλλά δεν έχει δράκο. Με τις προσφυγές που η ίδια έχει καταθέσει, αλλά και άλλοι, κατά της νέας σύμβασης αποκομιδής απορριμμάτων, είναι σαφές ότι δεν ήθελε και δεν θέλει να μαζεύονται τα σκουπίδια μας από ιδιώτη. Και για το αληθές της υπόθεσης, κάνουμε ευρύτερα γνωστούς σήμερα τους βασικούς λόγους τους οποίους ανέφεραν στις προσφυγές τους, οι σημερινοί εκλεγμένοι συνεργάτες του νέου Δημάρχου, δηλαδή, οι κ.κ. Φανή Τσιμπούλη, Σπύρος Νεράντζης, Νίκος Βραδής, Σπύρος Ρίγγας και Μάκης Ανυφαντής. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρουν:

1.- Η αποκομιδή πρέπει σύμφωνα με το νόμο να γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και όχι από ιδιώτη. Υπάρχει πλέον επάρκεια στόλου απορριμματοφόρων, και πλήρης επάρκεια προσωπικού το οποίο τους θερινούς μήνες αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να ενισχυθεί από 8μηνίτες μέσω ΟΑΕΔ.

«…η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου έχει ανατεθεί με Νόμο στη διεύθυνση Καθαριότητας. … Όλα τα παραπάνω, καθιστούν την υπηρεσία Καθαριότητας αυτάρκη ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Δ.Ε. Κερκυραίων του Δήμου. Επιπρόσθετα, και το προσωπικό που υπηρετεί στην υπηρεσία καθαριότητας….επαρκούν πλήρως για τη λειτουργία της υπηρεσίας».

2.- μετά από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ο δήμος υποχρεούνται να παρέχει «κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα».

3.- Δεν είναι πολιτικά έντιμο, η παρούσα δημοτική αρχή να επιχειρεί τη δέσμευση και της επόμενης δημοτικής αρχής με ένα τόσο κοστοβόρο εγχείρημα, ενώ θα μπορούσε να το πράξει έως τη λήξη της θητείας της (31-12-2023) και όχι ως το 2025.

Και επειδή μπορεί να δούμε την ιστορία να ξαναγράφεται πολύ σύντομα, αυτή τη φορά από την ίδια την κυρία Τσιμπούλη, η σχετική προσφυγή κατέληγε ότι οι συνέπειες σύναψης της σύμβασης αποκομιδής με ανάδοχο ιδιώτη θα είναι βλαπτικές για τα οικονομικά συμφέροντα των κερκυραίων πολιτών.

Τονίζουμε ότι για την σύμβαση αποκομιδής η  οποία ισχύει σήμερα και θα συνεχίσει ως το τέλος του χρόνου ή έως την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, είχαν καταθέσει επίσης προσφυγές οι προαναφερόμενοι, οι οποίες κρίθηκαν και απορρίφθηκαν ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας την δημοτική αρχή της Μερόπης Υδραίου.

Διευκρινιζεται ότι την ίδια προσφυγή κατέθεσαν και κατά αυτής της νέας σύμβασης, και αφού αυτή απορρίφθηκε από την  επιτροπή του άρθρου 152, δικαιώνοντας και πάλι την απερχόμενη δημοτική αρχή, κατέθεσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη και αναφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για την περισυλλογή των σκουπιδιών ανήκει από την 1η Γενάρη στο νέο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του και αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.

Είναι φανερό ότι στόχος της κ. Τσιμπούλη είναι να προκαλέσει σύγχυση με ευθείες βολές ενάντια της Δημάρχου, χωρίς καν να σέβεται το ότι η Μ. Υδραίου πάλεψε και κατάφερε να ξεβρωμίσει η Κέρκυρα από τα βουνά των σκουπιδιών. Αντί αυτής της πρακτικής που επέλεξε η κ. Τσιμπούλη, της προτείνουμε την αναζήτηση τυχόν συμπλεγμάτων στην προσωπική της αλήθεια και την ανάλυση της ορθότητας της σκέψης της, στην επιστήμη της ψυχιατρικής».

Η ανάρτηση της Φανής Τσιμπούλη

«Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Πουλημένου με τη νυν δήμαρχο κ. Υδραίου, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω. Δεν θα έκανα κανένα σχόλιο, δεδομένου ότι λόγω της συμμετοχής μου στο δημοτικό συμβούλιο της τρέχουσας θητείας τα πράγματα είναι γνωστά , όμως επειδή βλέπω και διαβάζω δημοσιεύματα στο πνεύμα της δημαρχου, ότι  για την ήττα φταίνε όλοι οι άλλοι πλην αυτής, οφείλω να γράψω κάποια πράγματα.

Κατ' αρχήν, διόρθωσε την ατυχή από πλευράς της , σύνδεση της πρώτης σύμβασης της αποκομιδής των απορριμμάτων η οποία λήγει την 31-12-2023, με την δεύτερη πολυδάπανη σύμβαση που επιχείρησε να υπογράψει , δεσμεύοντας την επόμενη δημοτική αρχή εν αγνοία της. Η πρώτη σύμβαση , 4 εκατομμυρίων περίπου, συνήφθη και εκτελέστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή, με λήξη τον περασμένο Ιούνιο. Επειδή όμως ο εργολάβος δεν εκτέλεσε ολόλκληρο το συμβατικό αντικείμενο, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, του έδωσε παράταση μέχρι την 31-12- ή έως εξαντλήσεως του φυσικού αντικειμένου.
Επειδή εκτιμάται από τον ίδιο τον εργολάβο πως και πάλι , μέχρι την 31-12-2023, δεν θα εξαντλήσει τις ποσότητες της συμβάσεώς του, απομένουν εργασίες αξίας 600.000 ευρώ περίπου, η εν λόγω σύμβαση  θα πρέπει και πάλι να παραταθεί.

Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, γνωστά στο δημοτικό συμβούλιο, με ιδιαίτερη σπουδή, η δήμαρχος, έσπευσε  να υπογράψει νέα σύμβαση για τα επόμενα 2+1 χρόνια , που αφορά άλλη θητεία , μιας άλλης δημοτικής αρχής. Κώφευσε στις παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων , μεταξύ αυτών και εμένα, πως δεν είναι πολιτικά ηθικό να δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή, γι αυτό και κατατέθηκε προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε πως παραπέμφθηκε να δικαστεί από το Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου , κατά το στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου. Κατά την δική μας εκτίμηση, η προσφυγή θα ευδοκιμήσει διότι έχουν εμφιλοχωρήσει σημαντικές νομικές και πραγματικές πλημμέλειες.

Μπρος σε αυτό το ενδεχόμενο, η δήμαρχος, ως συνήθως, έσπευσε να αποδώσει την με αυξημένες πιθανότητες αναμενόμενη αρνητική γι αυτήν, απόφαση, στις ενέργειες των δημοτικών συμβούλων!!! Σημειωτέον πως κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν προσέφυγε στην αποκεντρωμένη , χωρίς  να επισημάνει το όποιο λάθος ή αστοχία έπεφτε στην αντίληψή του, παρά μόνο όταν εισέπραττε την αδιαφορία και την άρνηση της δημοτικής πλειοψηφίας.

Κατά τα λοιπά, κανείς δεν αμφισβήτησε την εκτέλεση από την παρούσα δημοτική αρχή, αρκετών  δρομολογημένων έργων και προμηθειών καθώς επίσης και εκείνων των οποίων τις βάσεις έθεσε η ίδια. Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα μνημονεύουμε , έτσι ακριβώς όπως έχουν καταγραφεί στο διάβα του χρόνου, όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

Και κάτι σημαντικό που εσχάτως διάβασα κ. Δήμαρχε. Η αυτοκριτική είναι μια επίπονη διαδικασία αλλά θεμέλιος λίθος της αυτογνωσίας και χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: α) στην υγιή αυτοκριτική που εδράζεται στον αυτοσεβασμό και β) στην επιζήμια που εκπορεύεται από τον εγωϊσμό και την ανασφάλεια».